Levetid på en hjertestarter
Hos Medisol får vi ofte spørsmål som: «Hvor lenge varer en hjertestarter?» eller «Når bør vi bytte den ut?». På denne siden forklarer vi hva du bør vite om levetiden til hjertestartere.
Hvor lenge varer en hjertestarter? Vi anbefaler maks 10 år
Hvor lenge en hjertestarter faktisk holder, avhenger av flere faktorer, blant annet:
- Hvilket merke og hvilken modell det er snakk om
- Hvor og hvordan den er plassert – støv, fukt og store temperatursvingninger kan påvirke de elektroniske komponentene
- Om det har blitt utført jevnlig vedlikehold
Vår policy er at vi ikke godkjenner hjertestartere eldre enn 10 år dersom de har serviceavtale hos oss. Dette gjør vi for å unngå falsk trygghet. Derfor anbefaler vi å bytte ut hjertestarteren etter 10 år – uansett om den har vært i bruk eller ikke.
Den har aldri vært brukt – må vi bytte den likevel?
«Men vi har jo aldri brukt den – da trenger vi vel ikke bytte den ut?» Jo, anbefalingen om å bytte etter 10 år gjelder alle hjertestartere, også de som aldri har vært i bruk. Dette handler ikke om bruken, men om den tekniske levetiden.
Teknisk levetid
I bransjen er det vanlig å operere med en teknisk levetid på ca. 10 år. Hjertestartere, på lik linje med annen elektronikk, utsettes for slitasje over tid – ofte usynlig, som for eksempel intern korrosjon. Dette skjer selv om enheten aldri har vært brukt.
En hjertestarter står i beredskap døgnet rundt. Den utfører regelmessige selvtester og er alltid klar til bruk. Selv om den virker «av», står det alltid spenning på kretskortet. Dette fører til naturlig slitasje over tid, selv uten aktiv bruk.
Ytelsen gjennom levetiden
Noen hevder at støtstyrken svekkes over tid på grunn av slitasje på kondensatoren. Det stemmer ikke. Støtet som avgis etter 10 år er like kraftig som da enheten var ny. Derimot kan det ta litt lengre tid å lade opp støtet. Våre erfaringer fra Medisols servicesenter viser at det er svært sjelden at eldre hjertestartere gir avvik i støtkraft.
Men det er viktig å huske at sannsynligheten for teknisk svikt øker mot slutten av levetiden. Sørg derfor for å kontrollere hjertestarterens status jevnlig.
Hva hvis hjertestarteren har vært i bruk?
En hjertestarter kan brukes flere ganger, i praksis så mange ganger det trengs. Men etter hver bruk må du:
- Kontrollere enheten
- Bytte elektrodene
- Muligens bytte batteriet
Elektrodene er engangsutstyr, og mister klebeevnen etter bruk. Dette gjør både hjerteanalysen og støtleveringen mindre pålitelig. I tillegg er det uhygienisk å bruke de samme elektrodene på flere personer. Bytt alltid elektrodene med én gang etter bruk, så er hjertestarteren klar for neste nødsituasjon.
Antall ganger hjertestarteren er brukt har i seg selv liten innvirkning på levetiden eller funksjonen.
Hvor lang garanti har en hjertestarter?
Produsentens garanti varierer fra 5 til 8 år, avhengig av merke og modell. Hos Medisol setter vi kvalitet og trygghet først – og gir derfor 10 års garanti på alle hjertestartere!*
Garantien gjelder for alle enheter kjøpt etter 1. juli 2020.
Er hjertestarteren din snart 10 år gammel? Benytt deg av vårt innbyttetilbud
Du vil selvfølgelig være trygg på at hjertestarteren fungerer som den skal når det virkelig gjelder. Derfor er det viktig å følge med på alderen. Nærmer den seg 10 år? Da kan vårt innbyttetilbud være aktuelt for deg.
Ta gjerne kontakt med oss for et uforpliktende og gunstig tilbud, basert på alderen til din nåværende hjertestarter. Trenger du råd eller hjelp til å velge riktig modell? Våre spesialister står klare til å hjelpe deg!