Informasjon Om Elektroder

Forskjellen mellom de ulike elektrodene fra Zoll

Til Zoll AED Plus en Zoll AED Pro Hjertestarter passer forskjellige elektroder. Men hvilken må du ha?  Som du har muligens har sett i vårt elektrode sortiment, har vi 4 forskjellige typer Zoll elektroder.

 • Alle disse passer til Zoll AED Plus og Zoll AED Pro hjertestarte
 • Alle kan kun brukes 1 gang.
 • Alle har en begrenset holdbaarhetsdato
 • Holdbarheten bestemmes av elektrodens kontaktgeele som vil tørke ut over tid.

ZOLL AED PLUS CPR-D (ART. 8900-0800-01)

Dette er den mest brukte elektroden til Zoll AED Plus hjertestarter. Zoll AED Plus CPR-D elektrode er selvklebende og er kun engnet til engangsbruk. CPR-D elektroden er to elektroder samlet i ett, som raskt og enkelt plasseres på pasienten.
Ved hjelp av den unike elektroden kan ZOLL AED Plus hjertestarter måler dine brystkompresjoner i frekvens og dybde. Den vil veilede deg med uttrykk som “trykk hardere” og “gode kompresjoner”.
CPR-D elektroden har en holdbarhet på ca. 5 jaar. Dette forklarer høyere anskaffelsespris i forhold til andre elektroder. CPR-D elektroden er beregnet for voksne pasienter.

ZOLL CPR STAT PADZ (ART. 8900-0400)

CPR Stat Padz elektroder er en kombinasjon av CPR-D elektrode med puck for kompresjonstilbakemeldinger og Stat Padz II som har to seperate elektroder.Elektrodene er utviklet for den som ønsker to løse elektroder, men allikevel har behov for veiledning på hastighet og dybde på hjertekompresjoner og tilbakemeldinger underveis.

Kort om Zoll CPR Stat Padz elektrodene:

 • lavere pris
 • lik funksjonalitet som CPR-D elektroden
 • men kortere holdbarhet (ca 2 år)
 • beregnet for voksne pasienter

 ZOLL STAT PADZ II  (ART. 8900-0801-01)

Stat Padz II elektroder en den mest solgte elektroder for fagfolk som ikke har behov for støtte og kompresjonstilbakemeldinger. ZOLL Stat Padz er et kostnadseffektiv elektrodesett som er enkelt å bruke. Elektrodene har en holdbarhet på ca. 2 år. For brukeren med lite eller ingen erfaring anbefaler vi ZOLL CPR-D elektroden.

Zoll PEDI PADZ  (ART. 8900-0810-01)

 Disse elektrodene er for bruk på barn opp til 8 år eller ca. 25 kilo. Zoll Pedi Padz har en holdbarhet på minst ett år.Ved bruk av disse elektrodene justeres energinivået av sjokket for en optimal livredning på barn og spedbarn. Vi anbefaler å anskaffe elektroder til barn hvis hjertestarteren er plassert på et sted hvor mange barn er til stede.

HLR – Hjerte-Lunge-Redning Barn og fordeler med barne elektroder

Om et lite barn (<25 kg) får en hjertestans, skyldes det i de fleste tilfeller:

 • Drukning
 • Kvelning

Riktig behandeling er:

 • Sjekk om barnet reagerer på tilrop og forsiktig risting.
  Hvis ikke: Rop på hjelp!
 • Gi frie luftveier, løft kjeven frem og hodet bakover
 • Sjekk om barnet puster normalt (bruk inntil 10 sek)
  Barnet puster ikke normalt
 • Ring 113 / Skaff hjelp
 • Start HLR og forts og fortsett til hjelp kommer

Fordi det kan være vanskelig å fastslå årsaken til hjertestans hos barn, bør en hjertestarter komme på plass så raskt som mulig. Er pasienten under 8 år/veier mindre enn 25 kilo, er bruk av barne elektroder ønskelig, med ikke nødvendig.

Men det er god grunn til å bruke barn elektroder:

Hjertestarteren  bruker en spesiell barne-database under analysen av barnets hjerte. Den normale hjerterytmen til barn er betydelig raskere enn hjerterytmen til voksne. Sjokk nivået blir derfor satt ned fra 150 joule til et nivå mellom 50 og 80 joule. Justeringene i databasen, protokoll og joule varierer fra merke til merke. Her har vi tatt utgangspunkt i hjertestarteren fra Philips.

Grunner for å ikke bruke barne elektroder:

Skifte/bytte av elektroder i en nødsituasjon, hvor det lett kan oppstå panikk, kan føre til forsinkelse av hjelpen. Vær derfor oppmerksom på voksenselektroder kan også brukes på barn under 25 kg. Retningslinjene sier at en «voksen» hjertestarter kan brukes for defibrillering av spedbarn og barn, med mindre det er spesielle barneutstyr til stede.

Det er selvfølgelig bedre å gjenopplive/defibrillere et barn med bruk av barneelektroder, men i en nødsituasjon er det fullt mulig å bruke elektroder som er egnet til voksne.

Vennligst merk: ved barn under 25 kg, må elektrodene plasseres annerledes enn hos voksne.

En elektrode plasseres på ryggen mellom skulderbladene og en elektrode plasseres i fronten av sternum / mellom brystvortene.