Informasjon Om Elektroder

 

Elektroder til hjertestarteren er klebepads som festes på brystet til en person i nødsituasjon. Disse elektrodene spiller en viktig rolle i å lede hjertestarteren gjennom prosessen med å analysere hjertets rytme og avgjøre om en støt er nødvendig. Her er en forklaring på elektroder og hvorfor det er viktig å bytte dem i tide:

Elektroder og deres funksjon:

  • Elektrodene er utstyrt med ledninger som kobles til hjertestarteren. De sendes elektriske signaler gjennom pasientens bryst for å måle hjertets aktivitet.
  • Elektrodene registrerer hjertets rytme og sender informasjonen til hjertestarteren, som deretter bestemmer om det er nødvendig med en støt for å gjenopprette normal hjerterytme.

Viktigheten av å bytte elektroder i tide:

  • Elektroder har en begrenset levetid og kan bli påvirket av faktorer som fuktighet, varme og tid.
  • Over tid kan elektrodene miste sin effektivitet og evne til å lede elektriske signaler riktig, noe som kan påvirke nøyaktigheten av hjertestarterens analyse.
  • Det er derfor viktig å bytte elektroder i henhold til produsentens retningslinjer for å sikre at de alltid er klare til bruk i nødsituasjoner.

Produsentens anbefalinger:

  • Hver hjertestarterleverandør kan ha forskjellige retningslinjer for hvor ofte elektrodene skal byttes.
  • Noen elektroder har en holdbarhet på flere år, mens andre kan ha kortere levetid. Dette avhenger av elektrodetype, merke og produsentens spesifikasjoner
  • Det er viktig å følge produsentens anbefalinger nøye for å sikre at elektrodene er i optimal stand når de trengs.

Regelmessig vedlikehold:

  • I tillegg til å bytte elektroder i henhold til produsentens retningslinjer, bør du også regelmessig inspisere elektrodene for synlige skader og sørge for at de er korrekt festet til enheten.
  • Hvis du oppdager tegn på slitasje, skade eller utløpt holdbarhet, bør elektrodene byttes umiddelbart.

Ved å følge disse retningslinjene sikrer du at hjertestarteren er klar til bruk og kan gi effektiv hjelp i tilfelle hjertestans eller andre akutte situasjoner.

 

HLR på barn og bruk av barneelektroder

Ved bruk av hjertestarter på barn gjelder følgende retningslinjer: Barnemodus på hjertestarteren eller barneelektroder skal brukes på barn opp til 8 år eller 25 kilo. Hjertestarter for barn må ofte brukes på grunn av kvelning eller drukning, og ikke alltid på grunn av hjertestans slik det er tilfellet hos voksne. Hjerte- og lungeredning (HLR) skal startes så raskt som mulig, i tillegg til bruk av hjertestarter.

Hvis det ikke er tilgjengelige barneelektroder, er det likevel bedre å bruke elektroder beregnet for voksne enn å ikke gripe inn med en hjertestarter i det hele tatt.

Hvordan fungerer barneelektroder?

Når barneelektroder er tilkoblet, bruker hjertestarteren et spesielt protokoll for hjerteanalyse hos barn, siden den normale hjertefrekvensen hos små barn er raskere enn hos voksne.

Hjertestarteren vil justere ned fra 150 joule til 50-80 joule, tilpasset barn opp til 8 år eller 25 kilo. Elektrodene skal også plasseres annerledes, en elektrode på brystet og den andre på ryggen. Følg instruksjonene på emballasjen til elektrodene.

 

Barneelektroder, barnenøkkel eller barnemodus?

Mange hjertestartere har separate barneelektroder, men det finnes også hjertestartere som bruker en barnenøkkel i stedet, for eksempel Philips Heartstart FRx. Det finnes også hjertestartere som har en barnemodus som veksler mellom voksenprotokoll og barneprotokoll med et knappetrykk. Likevel anbefaler vi at selv om hjertestarteren din har en barnemodus, bør du kjøpe barneelektroder. Dette gjelder spesielt hvis hjertestarteren skal være tilgjengelig i en skole, svømmehall eller idrettshall.

Les om hva som gjelder for våre ulike hjertestartere og se alle barneelektroder i vårt sortiment. Eller kontakt oss på 23 96 02 68,  [email protected] eller via chat, så hjelper vi deg!"