FAQ

Hva er en hjertestarter?

En automatisk ekstern defibrillator (AED) er et enkelt og bærbart apparat som kan gjenopprette hjerterytmen ved en hjertestans. Dette gjøres ved å gi elektrisk støt som kun gis dersom det er en hjerterytme som vil ha nytte av et støt. Defibrillerilering(elektrisk støt gjennom hjertemuskelen) er den eneste behandlingen som kan få hjertet i gang igjen.

En hjertestarter er trygt og effektivt å bruke både for lekfolk og helsepersonell. Når du slår på hjertestarteren, forteller den deg steg for steg og vil lede deg gjennom hele prosessen.

Hvordan bruker jeg en hjertestarter?

Hvem som helst kan bruke en hjertestarter. Det er veldig enkelt. Når du trykker på startknappen, forteller hjertestarteren deg nøyaktig hva du skal gjøre.
En hjertestarter er en enhet som får hjertet igang igjen etter hjertestans, ved å gi én eller flere elektriske sjokk. En hjertestarter kalles også en defibrillator eller en AED, som står for automatisert ekstern defibrillator.

Hjertestarteren/AED'n består av selve maskinen og to elektroder. Gjennom elektrodene kan maskinen lese hjertets elektriske rytme og avgjøre om det er nødvendig å gi et sjokk.
Det finnes mange forskjellige typer hjertestartere, men alle kan analysere hjerterytmen og levere et støt, hvis det er nødvendig.

Hvordan gjøre jeg det?

Gjennom hele prosessen forteller hjertestarteren, hva du skal gjøre. For eksempel, hvordan elektrodene skal plasseres riktig, når du skal begynne med hjerte-lungeredningen og om du må trykke på knappen som vil utløse et sjokk.

Hvem kan bruke en hjertestarter?

Alle kan bruke en hjertestarter. Og om du er i stand til å gi livreddende førstehjelp, kan du også føle deg trygg på å bruke en hjertestarter uten trening.

Viktigste er at du umiddelbart ringer 1-1-2 hvis du finner noen som er bevisstløs og som ikke har regelmessig pust. Da kommer du nemlig i direkte kontakt med en helsearbeider som forteller deg hva du skal gjøre, og vil hjelpe deg gjennom hele prosessen.

Hvilken fremgangsmåte må jeg følge når man møter på en person som er tilsynelatende bevisstløs?

  • Rist forsiktig i pasienten og snakk høyt eller rope «Hei er du våken?» (for å sjekke bevissthet)
  • Sørg for frie luftveier ved å bøye hode litt bakover og løft haken.
  • Legg kinnet/øret ned mot personen, se og lytt,  om brystkassen hever og senker seg (for å sjekke om pasienten puster normalt)
  • Rop på hjelp, ring til medisinsk nødtelefon 1-1-3, om ingen kan gjøre dette for deg.
  • Start hjerte-lungeredning hvis han eller hun ikke har en normal pust
  • Fortsett til medisinsk personell ankommer