Skaffe hjertestarter?

 

Genom å kjøpe en hjertestarter bidrar du til et tryggere og sikrere samfunn. Derfor ønsker vi på Medisol å gi deg så mye informasjon, tips og råd som mulig om hva du bør tenke på når du kjøper en hjertestarter.

Hvem skal bruke hjertestarteren?

Avhengig av hvem som kan tenkes å bruke hjertestarteren, finnes det ulike modeller av hjertestartere. For helsepersonell og andre redningsarbeidere som ofte bruker hjertestartere og føler seg trygge med å bruke dem, finnes det hjertestartere med funksjoner som passer dem. Det finnes også hjertestartere som passer for allmennheten, både for de som har gjennomført en hjerte- og lungeredningskurs og de som ikke har det. Disse hjertestarterne er mer tilpasset for å kunne veilede deg gjennom hjerte- og lungeredningen med ulike hjelpemidler. Du kan lese mer på Valg hjerte starter der vi anbefaler hjertestartere for ulike bruksområder, situasjoner og miljøer.

Hvilke funksjoner trenger du?

Hvilke funksjoner du bør ha, avhenger av hvem den tiltenkte brukeren er. For eksempel innen redningstjeneste og helsevesen, er det behov for EKG-visning og manuell bruk av hjertestarteren. Siden brukeren forventes å være erfaren, kan også en metronom være unødvendig. For deg som vil skaffe en hjertestarter for allmenn bruk, trenger du ikke en hjertestarter som viser EKG eller er manuell. Sammen med taleinstruksjoner finnes det hjertestartere med skjerm, med bilder som lyser opp eller bare med taleinstruksjoner samt metronom som hjelper deg å holde rytmen. Hvis hjertestarteren skal brukes i en setting der barn opp til 8 år og 25 kg er til stede, bør du undersøke om det finnes en barneknapp på hjertestarteren eller om spesielle barneelektroder eller barneadapter kreves for å stille inn hjertestarteren i barnemodus. De fleste hjertestartere vi selger på  Medisol er på norsk, men for eksempel tilbyr DefiSign LIFE hjertestarteren en kombinasjon av tre språk! Til slutt bør du vurdere om du vil ha en helautomatisk eller halvautomatisk hjertestarter. Vi på  Medisol anbefaler halvautomatiske hjertestartere, der du trykker på en knapp for å levere støt. Forskjellen mellom hel- og halvautomatiske hjertestartere kan du lese mer om her.

Hvordan skal du oppbevare hjertestarteren?

Deretter bør du tenke på hvor hjertestarteren vil bli oppbevart. Hvis den skal oppbevares innendørs, som på kontoret eller hjemme, finnes det modeller for dette miljøet som har en lavere såkalt IP-verdi.

 IP-verdi står for Ingress Protection, som måler elektriske apparaters og enheters beskyttelsesnivå mot støv og vann. Den første sifren står for beskyttelsesnivået mot støv, og den andre sifren står for vann. Skalaen går fra 0 til 8. 0 betyr ingen beskyttelse, og 8 betyr fullstendig beskyttelse. Noen ganger kan du se at det står en X, og det betyr at enheten ikke er testet for enten støv eller vann. Blant hjertestartere har for eksempel Philips Heartstart HS1 IP21, som er en lav IP-verdi sammenlignet med Philips Heartstart FRx eller Zoll AED Plus, som har en høy IP-verdi, IP55.

 En høyere IP-verdi betyr altså at hjertestarteren er mer robust, og en hjertestarter med en høyere IP-verdi kan oppbevares utendørs, i svømmehaller eller i industrianlegg. Husk at en hjertestarter utendørs skal oppbevares i en utendørs hjertestarterskaps. Utendørs kapsler sørger for at hjertestarteren din er beskyttet mot fuktighet og vind, men sørger også for at hjertestarteren er oppbevart ved riktig temperatur. Hvis det er for kaldt eller for varmt, kan batterienes levetid forkortes.

Hva slags skap skal jeg oppbevare hjertestarteren i?

For innendørsbruk finnes både veggfester og skap. Veggfester passer godt på kontoret eller hjemme, der du føler at ingen kan ta hjertestarteren. For eksempel kan et barn feilaktig tro at det er en leketøy eller det er en gjennomstrømning av forskjellige mennesker der du ikke kan holde et øye med. På en skole, restaurant eller lignende miljøer kan et skap med en alarm være å foretrekke. Alarmen lyder når døren til skapet åpnes, og det kan gjøre deg oppmerksom på at noen har åpnet døren til hjertestarteren, enten for en nødsituasjon eller for andre årsaker som ikke er akseptable, som for eksempel tyveri. Det er mulig å slå av alarmet på de fleste innendørsskapene hvis du føler at en alarm ikke er nødvendig.

 Hvis du skal oppbevare hjertestarteren utendørs, bør du tenke på hvilken temperatur det kan være om vinteren. Norge er et langstrakt land der vintrene er mildere i sør og kaldere i nord. Det finnes skap som takler ned til -20 grader og -40 grader. Estimer hvilke temperaturer det er om vinteren der hjertestarteren er tenkt å bli oppbevart. Se hvilke utendørsskap vi tilbyr her.

Hva er garantitiden?

Når du kjøper en hjertestarter, er det en god idé å sjekke garantitiden, da hjertestartere kan ha alt fra 2 års garanti til 8-10 års garanti. Jo lengre garantitid du har, desto tryggere kan du være med kjøpet ditt. Det er derfor vi på Hjärtstartareshop.se | Medisol tilbyr 10 års garanti for alle hjertestartere (unntatt DefiSIgn Pocket Plus)! Vi tilbyr den samme fabrikkgarantien som du får fra produsenten! Les mer her om vår garanti.

Hva slags vedlikehold kreves?

Det er viktig å tenke på at elektroder og batterier har en holdbarhet som kan variere mellom modellene. For elektroder kan holdbarheten være mellom 1 år og opptil 5 år, og for batterier kan holdbarheten variere mellom 1,5 år og 7 år. Ha dette i bakhodet når du sammenligner priser for elektroder og batterier.

Du bør også kontrollere hjertestarteren din jevnlig for å være sikker på at den kan levere støt og at styrken på støtene er korrekt. Vi på Hjärtstartareshop.se | Medisol anbefaler at regelmessig kontroll av hjertestarteren utføres i tillegg til de selvtestene hjertestarteren utfører selv. For å gjøre det enklere for deg, tilbyr vi serviceavtaler som du kan kjøpe til din nye hjertestarter.

Hva er budsjettet ditt?

Det er en god idé å sammenligne kostnadene for elektroder og batterier før du bestemmer deg for hvilken hjertestarter du skal kjøpe. For å gi deg en idé om hva en hjertestarter og tilbehør koster, har vi listet opp prisintervallene (eksklusive moms) for hjertestartere og tilbehør nedenfor:

Engangskostnader:

Hjertestartere koster mellom 10 999 og 24 999 kroner.

Innendørs skap koster mellom 1 999 og 2 999 kroner.

Utendørs skap koster mellom 4 799 og 15 499 kroner.

Eventuell barneadapter (gjelder Philips Heartstart FRX) 1 449 kroner.

Gjentatte kostnader:

Voksenelektroder koster mellom 539 og 2 669 kroner.

Eventuelle barneelektroder koster mellom 599 og 1 524 kroner.

Batteri koster mellom 599 og 4 899 kroner.

 

Tenk på at hvis du kjøper en hjertestarter fra oss på Medisol, får du gratis elektroder, batteri ved behov og førstehjelpssett etter hver bruk av hjertestarteren i en reell situasjon. Les mer på Gratis elektroder og batteri.

 Vi håper at vår informasjon, tips og råd har hjulpet deg med å samle inn mer informasjon om å kjøpe en hjertestarter. Hvis du har flere spørsmål, er vi her for å hjelpe deg på telefon eller via e-post