Er våren en risikofaktor for hjertet?

Det er mange faktorer som kan utgjøre en risiko for hjertet. Du kan skille mellom faktorer som du selv kan påvirke som overvekt, stress og røyking. Du kan ikke påvirke andre faktorer, for eksempel våren!

Varmt, solrikt vær i forhold til hjertet

Om våren sier vi farvel til kulde og mørke. Vi nyter varmere, lysere dager og flere soltimer. Naturen våkner til liv, trær og planter begynner å vokse og dyr våkner fra vinterdvalen. Etter vinterperioden kommer våren med gladere mennesker.

Ifølge svensk forskning det er et forhold mellom været og hjertet. Under studien ble det funnet at hjerteinfarkt er mer vanlig ved lave temperaturer, færre timer med sol og vind. Forklaringen på dette ligger i de sammentrukne arteriene (sammentrekning av blodårer i kaldt vær) som legger ekstra press på hjertet og øker risikoen for hjerteinfarkt. I det øyeblikket våren kommer og vi kan nyte varmere og solfylte vær, forsvinner risikoen for kaldt vær. Men hva annet skjer?

Sommertid og innvirkning på hjerteinfarkt

Rytme og søvn er viktig for god helse. Dette er også faktorer du kan påvirke selv. Men sammen med våren kommer også sommertiden, når vi skrur klokken en time frem. Dette forstyrrer vår biologiske klokke, som noen er mer følsomme overfor enn andre.

University of Michigan har forsket på dette emnet og har kommet med interessante resultater. For eksempel ble det funnet at nesten en fjerdedel flere hjerteinfarkt ble registrert den første mandagen etter at sommertiden begynte. Å forstyrre den biologiske klokken kan derfor få store konsekvenser og utgjør dermed en risikofaktor for hjertet. Sommertid vil først og fremst ramme personer som allerede har økt risiko og personer med god helse er mindre berørt.

Er våren bra for helsen din?

Våren er en tid da folk er mer aktive takket være det varmere og mer solrike været. Mer trening og frisk luft er positivt for kropp og sjel. Så lenge det ikke er ekstreme temperaturtopper, kan man si at været i denne perioden er bra for helsa. Den viktigste begivenheten om våren som kan virke negativt er overgangen til sommertid. For å redusere effekten av dette mest mulig, kan du velge å venne deg til sommertiden allerede tidligere. Du kan gjøre dette ved å endre klokken med 15 minutter hver dag med start 4 dager før sommertiden begynner. På denne måten sprer du endringen og effekten på din biologiske klokke.