Vær forberedt til din ferie: tenk på din og andres sikkerhet!

Det er juni og det betyr at det er tid for sommerferie! Har du allerede pakket kofferten din? For det er én ting du definitivt ikke bør glemme: din egen sikkerhet og sikkerheten til de rundt deg! Vær 100% forberedt på ferien med tips fra denne bloggen.  

En nødsituasjon kan oppstå når som helst, selv når du nyter solen på den fredfulle ferien din. En hjertestans kan skje hvor som helst: hjemme, på jobb og selvfølgelig også på ferie.  

Hvordan gjenkjenner du hjertestans?  

Hjertestans inntrer plutselig. Personen faller bevisstløs om med unormal eller ingen pust. Vedkommende ser blek ut og personen dør innen få minutter hvis man ikke starter hjerte-lungeredning for å holde blodsirkulasjonen og åndedrettet i gang. 

Hva burde du gjøre?  

Det er viktig å hjelpe personen med hjertestans så raskt som mulig! Første steg er om pasienten reagerer på tiltale. Hvis ikke, ring medisinsk nødnummeret umiddelbart. Er du i utlandet? Vær oppmerksom på at hvert land har ulikt nødnummer. Noter deg dette før du reiser så du ikke kaster bort dyrebar tid.  

Deretter starter du med hjerte- og lungeredning. Hvert sekund teller og ved bruk av en hjertestarter øker sjansen for å overleve. Så dersom det finnes en i nærheten, be noen om å hente den.  
Selvfølgelig satser du på en bekymringsfri ferie, men det er lurt å ha følgende i bakhodet i forkant av ferien:  

  • Lagre medisinsk nødnummer til feriedestinasjonen på mobilen din.
  • HLR munn-til-munn maske. DefiSign Kiss eller Life er en enkel pustemaske, og er alltid nyttig å ha med seg.
  • Sørg for at reieforsikringen er i orden slik at du ikke får noen ubehagelige overraskelser.
  • Hvis du virkelig ønsker å være forberedt kan du ta et HLR – kurs på forhånd. På denne måten vil du ikke bare være av verdi i nødstilfeller på ferie, men også når du er hjemme igjen!