Hvor finner jeg en hjertestarter når jeg er på ferie?

I sommerferien reiser vi ofte til feriedestinasjoner for å slappe av og få nyte nye opplevelser. Men uansett om du befinner deg på en avsidesliggende strand i tropene, eller på en eventyrlig fjelltur, eller tar en storbyferie i en hovedstad; din helse burde alltid komme først. En plutselig hjertestans kan inntreffe når som helst og hvor som helst, selv på en velfortjent ferie. Heldigvis kan en automatisk ekstern hjertestarter (AED) redde liv i slike nødsituasjoner. I denne bloggen tar vi for oss hvor du kan finne en hjertestarter når du er på reise, slik at du kan nyte ferien med ro i sjelen.

Hva er en hjertestarter, og hvorfor er den viktig?

En hjertestarter, også kjent som en AED, er et bærbart medisinsk apparat som brukes til å avgi elektriske støt til en person med hjertestans. Disse støtene kan få hjertet tilbake til normal rytme, noe som er avgjørende for å redde en persons liv. En hjertestarter er designet for å kunne brukes av alle, selv om du ikke har medisinsk bakgrunn. Det er et viktig hjelpemiddel som må tas i bruk raskt, ettersom hvert minutt teller ved hjertestans.

Hvor finner man en hjertestarter når man er på ferie?

1. Finn informasjon før du reiser: det lurt å gjøre noen undersøkelser om hvor du kan finne en hjertestarter ved din feriedestinasjon. Finn ut om de stedene du skal til, for eksempel hoteller, strender, turstier, flyplasser og severdigheter osv., har en AED tilgjengelig. Hoteller og turiststeder har som regel alltid en hjertestarter tilgjengelig. I f.eks. i Sveits, Danmark og Sverige finnes det internettsider der du kan finne ut hvor det finnes en offentlig hjertestarter. Vi anbefaler også at du sjekker nødnummeret til din feriedestinasjonen før avreise.

2. Spør overnattingsstedet ditt: Når du ankommer feriedestinasjonen, spør resepsjonen på hotellet, feriestedet, campingplassen eller Airbnb-en om de har en hjertestarter og hvor du kan finne den. Personalet kan også gi deg informasjon om hvor nærmeste AED finnes.

3. Last ned en AED-lokaliseringsapp: I noen land finnes det telefon-apper som kan hjelpe deg med å finne en hjertestarter i nærheten av der du befinner deg. Land som Frankrike, Spania og Norge har en slik app. 

4. Informer reisefølget ditt: Hvis du reiser sammen med andre, er det viktig at du informerer reisefølget ditt om viktigheten av hjertestartere og lærer dem å bruke dem. Dette øker sjansene for at de reagerer raskt og handler riktig i en nødsituasjon.

5. Vurder en bærbar hjertestarter: Hvis du planlegger å delta i eventyrlige aktiviteter, for eksempel gåturer i avsidesliggende områder, kan det være verdt å investere i en bærbar hjertestarter. Bærbare AED-er er kompakte, lette og enkle å ta med seg på tur. Med en vekt på 870 gram er DefiSign Pocket Plus perfekt for dette.

Viktige tips når man bruker en hjertestarter

Sørg for at du vet hvordan du bruker en hjertestarter før du drar på ferie. Hvis du blir vitne til et hjertestans, må du umiddelbart ringe nødnummeret i landet du befinner deg i for å få profesjonell hjelp. Start hjerte- og lungeredning, og be en tilskuer om å hente en AED.