Hvilken effekt har kjærlighet og sorg på hjertene våre?

Det er valentinsdag! I dag feirer vi kjærligheten. Eller kanskje det minner deg om et nylig knust hjerte.... Du lurer kanskje på: Hvilken effekt har kjærlighet på hjertet mitt? Eller kan jeg virkelig ha et "knust" hjerte på grunn av kjærlighetssorg? I denne bloggen skal vi utforske dette nærmere.

Menneskets hjerte regnes ofte som følelsenes episenter. Kjærlighet og sorg er nøkkelfaktorer her. Det er komplekse følelser som også kan påvirke vårt fysiske velvære.

Kjærlighetens innvirkning på hjertet

Kjærlighet, både romantisk og med familie og venner, kan ha en svært positiv innvirkning på humøret. Men hvorfor er det slik? Kjærlighet frigjør hormoner som oksytocin og dopamin. Disse er også kjent som "feel good"-hormoner. De reduserer stress, bidrar til en generell følelse av velvære og fremmer en positiv mental tilstand. 
I tillegg viser noen studier at kjærlighetsopplevelser kan ha en beskyttende effekt på hjertet. Mennesker i kjærlighetsforhold kan ha lavere blodtrykk, lavere hjertefrekvens og bedre hjerte- og karhelse. Kjærlighet kan altså fungere som en buffer mot de skadelige effektene av stress. Er ikke det søtt!

Kan man virkelig ha et knust hjerte?

På den andre siden har vi selvsagt hjertesorg. Et knust hjerte kan påvirke vår følelsesmessige og fysiske tilstand. Stresset og sorgen etter et kjærlighetsforhold kan føre til en økning i stresshormonene kortisol og adrenalin. 
Økningen i stresshormoner kan ha en negativ effekt på hjerte- og karsystemet. Kronisk stress, som kan føre til kjærlighetssorg, er forbundet med økt risiko for hjertesykdom. Hjertesorg kan føre til forhøyet blodtrykk, hjertebank, angst og et svekket immunforsvar. Hjertet kan til og med verke, noe som kan kjennes som et trykk over brystet. Heldigvis er kjærlighetssorg - og de fysiske symptomene den forårsaker - i de fleste tilfeller bare et midlertidig kapittel i livet.

Visste du at kvinner generelt opplever symptomene på "knust hjerte" oftere enn menn?

Hvordan hjertet og følelsene påvirker hverandre

Som vi har lest, kan følelsene våre påvirke hjertet, men det fungerer også omvendt. Hjertets tilstand kan altså i sin tur påvirke vårt følelsesmessige velvære. Dette holder oss våkne for å sikre at både vår fysiske og følelsesmessige helse forblir positiv og stabil! 

Det er en rekke ting du kan gjøre for å fremme følelsesmessig velvære, for eksempel:

  • Ta vare på deg selv: trene regelmessig, få nok søvn og ha et balansert kosthold. God egenomsorg bidrar til både følelsesmessig og fysisk helse!
  • Sosialt nettverk: Ved å bygge opp og opprettholde sterke sosiale bånd kan du skape et viktig støttesystem i kjærlighets- og sorgperioder. Å dele følelser med venner og familie kan redusere stress.
  • Mindfulness: Det finnes flere meditasjons- og mindfulness-teknikker som kan bidra til å redusere stress, gi en følelse av ro og fremme følelsesmessig balanse.