Gjenoppliving av barn

HLR på et barn er en av de mest drastiske hendelsene du kan være en del av som ambulansearbeider. I løpet av de 10 årene jeg jobbet som ambulansesykepleier har jeg dessverre vært med på det ved én anledning. Et 7 måneder gammelt barn reagerte ikke lenger på foreldrenes forsøk på kontakt og måtte gjenopplives. En veldig dramatisk hendelse som fant sted i begynnelsen av min karriere i ambulansen.

Jeg husker det som om det var i går. Teknisk sett gikk alt akkurat slik vi hadde øvd utallige ganger på i ambulansen. Med to ambulansepersonell gjorde vi alt i vår makt for å gjenopplive det lille barnet. Det som var slående i det øyeblikket var at alle i stua var helt stille: du hørte egentlig bare lyden av arbeidet vårt. En hund som også var der, satt på gulvet i et hjørne og ventet på hva som skulle skje. Jeg tror hunden allerede følte at det ikke gikk bra...

Vi hadde riktignok satt i gang hjertet, og barnet ble transportert til sykehuset med "rhythm and output," som det heter på fagspråket, men om kvelden døde det lille barnet på sykehuset. I ettertid viste det seg at barnet hadde en udiagnotisert medfødt hjertefeil.

Heldigvis skjer det ikke ofte at barn i ung alder må gjenopplives, og hvis det gjør det, så er det som regel snakk om et problem i luftveiene eller med pusten og da er ikke sirkulasjonen en primær årsak. En hjertestarter brukes derfor sjelden i praksis hos barn.

Men de siste årene har barns liv faktisk blitt reddet ved hjelp av en hjertestarter! I protokollene ser vi tydeligere og tydeligere at hjertestarteren har fått en rolle i gjenoppliving av barn. Barn over 8 år (ca. 25 kg) er fysisk veldig like voksne og kan gjenopplives som voksne. Hjertestarteren kan også anvendes for gjenopplivning av barn under 8 år: Her brukes fortrinnsvis en hjertestarter som er tilpasset barn, men dersom det ikke finnes et slikt alternativ, kan hjertestarter med voksenelektroder benyttes.

De fleste hjertestartere i dag har mulighet for barnetilpasning: Noen produsenter tilbyr spesielle barneelektroder. Så snart disse er koblet til hjertestarteren, gjenkjenner defibrillatoren barneelektrodene og tilpasser sjokkprotokollen til barn. Andre produsenter har valgt å ha en spesiell «barnemodus» som kan aktiveres med en knapp, som gjør at hjertestarteren justerer støtet.

I praksis skjer det heldigvis svært sjelden at et barn må gjenopplives, men hvis det gjør det, så er det greit å vite at en hjertestarter også kan spille en rolle for å gjenopplive et barn. 

Pieter Joziasse